Het staat natuurlijk prachtig op de foto, knuffelend met een leeuwenwelpje of achter op de rug van een olifant. We kunnen ons voorstellen dat dit soort activiteiten toeristen aanspreken. Het is een mooie manier om ‘up close and personal’ bij deze prachtige dieren te komen. Waar veel mensen echter niet bij stilstaan is dat deze activiteiten zeer stressvol en onnatuurlijk zijn voor de dieren. In dit artikel willen wij je graag wijzen op de activiteiten die je beter kunt vermijden tijdens je reis.
De afgelopen jaren heeft de ANVR (Algemeen Nederlands Verbond Reisorganisaties) in samenwerking met dierenberschermingsorganisaties als Stichting SPOTS, IFAW en de World Animal Protection een lijst opgesteld van onacceptabele activiteiten. Uit onderzoek van de Oxford University blijkt juist dat attracties die schadelijk zijn voor het welzijn van dieren op sites als Tripadvisor juist hoge scores krijgen. Dit is allemaal te wijten aan onwetendheid van de toerist. Omdat wij je graag bewust willen maken van deze activiteiten en het als onze plicht zien hier informatie over te verstrekken, hebben wij de activiteiten die je moet vermijden op een rijtje gezet.
Direct contact met wilde dieren, zoals knuffelen, wandelen of op de foto gaan met katachtigen Het zogenaamde knuffelen met leeuwen- en tijgerwelpjes en soortgelijke praktijken met wilde dieren, lijken leuk maar er zit veel dierenleed achter. Dieren worden op grote schaal gefokt, vroegtijdig bij hun moeder weggehaald, met angst en pijn getraind, soms gedrogeerd of de tanden en/of nagels worden getrokken. Ook dragen dit soort activiteiten, waaronder bijvoorbeeld ook het zogenaamde wandelen met leeuwen, niet bij aan het behoud van deze dieren in het wild. Dieren die intensief in direct contact zijn geweest met mensen, kunnen niet teruggeplaatst worden in het wild. Het is zeer de vraag waar al deze gefokte dieren dan wel eindigen. Inmiddels is al meerdere malen aangetoond dat veel van deze voormalige knuffelwelpen eindigen in de ‘canned hunting’ industrie.
Maken van een olifantenrit Of een olifant nu in het wild zijn gevangen of in gevangenschap zijn geboren - voordat een olifant veilig kan worden ingezet voor ritten of ander vermaak waarbij direct contact tussen toerist en olifant is toegestaan, moet op jonge leeftijd de wilskracht van het dier worden gebroken. Dit gebeurt door de jonge olifant dagenlang vast te binden, uit te hongeren en te mishandelen. Net zo lang totdat het dier ‘breekt’ en zich daardoor voorgoed onderwerpt aan de mens. Eenmaal onderworpen en na een op angst en pijn gebaseerde training slijten olifanten de rest van hun lange leven in gevangenschap, vaak onder zeer slechte omstandigheden.
Bezoek aan dierenfarms Krokodillen-, schildpadden-, slangen-, en tijgerfarms houden grote aantallen dieren, doorgaans gefokt voor hun lichaamsdelen, zoals huid, botten of vlees. Deze farms zijn meestal ook toeristische trekpleisters, dikwijls onder de valse voorwendselen dat ze bijdragen aan behoud van de diersoort in het wild. Een kenmerk van een dergelijke farm is bijvoorbeeld dat er een mogelijkheid bestaat om de dieren aan te raken.
(Ver)kopen van producten van bedreigde dieren Vakantiegangers vinden het leuk om als aandenken aan een vakantie een souvenir mee te nemen. Wij adviseren geen souvenirs te kopen gemaakt van bedreigde wilde dieren zoals een armbandje gemaakt van ivoor. Ook sieraden gemaakt van koraal kun je beter niet aanschaffen en vermijd een bezoek aan winkels waar deze spullen worden verkocht. Steeds meer diersoorten worden met uitsterven bedreigd, vooral door de groeiende vraag naar luxe producten gemaakt van hun lichaamsdelen.
Bezoek aan shows waarbij dieren een voorstelling moeten geven Bezoek geen shows of opvoeringen (op straat) van ‘dansende’ of ‘gedresseerde’ wilde dieren zoals beren, papegaaien, apen, olifanten of tijgers. Deze dieren moeten onder dwang een show opvoeren, bijvoorbeeld in een circus of in een dierentuin, ter ‘vermaak’ van een publiek. Het onnatuurlijke gedrag is het gevolg van op pijn en angst gebaseerde trainingstechnieken, o.a. onthouden van voedsel en fysieke mishandeling.
Struisvogel rijden en/of bezoek aan struisvogel race
Het skelet van een struisvogel is er niet op gebouwd om mensen te dragen. Het is dus fysiek schadelijk voor het dier en daarnaast is het onnatuurlijk met de nodige stress voor het dier als gevolg. Struisvogelfarms waar deze activiteiten plaatsvinden, moet daarom worden vermeden.
Comments