top of page

Canned Hunting en Knuffelfarms


Kuyo Afrika wil reizigers een onvergetelijke ervaring bieden, maar dan wel op een verantwoorde wijze. Helaas is het zo dat op veel Private Game Reserves Canned Hunting plaatsvindt. Deze Private Game Reserves worden door andere reis aanbieders vaak in de reisplanning opgenomen en onbedoeld dragen toeristen zo bij aan de instandhouding van dit fenomeen. Kuyo Afrika wil dit voorkomen en vindt informatieverstrekking over dit onderwerp dan ook erg belangrijk. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van Canned Hunting en knuffelfarms zodat jij als reiziger je verantwoordelijkheid kunt nemen. Er zijn ook veel activiteiten die je wél kan ondernemen tijdens je reis.



Wat is Canned Hunting? Canned hunting betekent letterlijk vertaald "ingeblikt jagen" en dat is ook wat het daadwerkelijk inhoudt. Kortgezegd kan een jager in een afgesloten (klein) gebied een dier doodschieten. Deze dieren zijn hier speciaal voor gefokt en zijn veelal tam. Dit heeft als gevolg dat ze goed benaderbaar zijn voor de jager. Dit is voor hem van groot belang aangezien hij daardoor zeker weet dat hij met een trofee thuiskomt. Waar vindt canned hunting plaats? Canned hunting komt helaas wereldwijd op veel plekken voor maar vooral Zuid-Afrika is berucht vanwege deze vorm van jagen. Hoewel dieren als luipaarden, neushoorns en cheetah’s ook slachtoffer zijn in deze industrie is het vooral de leeuw waarop gejaagd wordt. Zuid-Afrika heeft de twijfelachtige eer het land te zijn met de meeste canned hunting leeuwen binnen haar landsgrenzen. Schattingen uit 2014 geven aan dat er in Zuid-Afrika ongeveer 8.000 gefokte leeuwen leven. Canned hunting - speciaal gefokte dieren Bij canned hunting worden dieren speciaal gefokt voor de jacht. Leeuwinnen worden een soort van legbatterijen waarbij ze regelmatig welpjes voort moeten brengen. Deze welpen worden kort na de geboorte bij de moeder weggehaald waardoor de leeuwin weer snel krols wordt en dus weer bereid is te paren. Jagers betalen meer geld voor een mannelijke leeuw waardoor het helaas veelvuldig voorkomt dat vrouwelijke welpen na geboorte direct gedood worden. De commerciële waarde van canned hunting en knuffelfarms Er zijn in Zuid-Afrika ongeveer 160 plaatsen waar leeuwen gefokt worden voor de canned hunting-industrie. Omdat een leeuw pas geschoten wordt als hij volwassen is, kost de leeuw de fokker tot die tijd geld. Om deze reden worde dieren als ze jong zijn ingezet als knuffelwelp op knuffelfarms. Knuffelfarms zijn plaatsen waar je als toerist of vrijwilliger in nauw contact kunt komen met de dieren. Je kunt met ze knuffelen, ze de fles geven en als ze minder knuffelbaar worden, met ze wandelen. Als vrijwilliger betaal je al snel € 500,00 per week om op zo'n project te mogen werken. Als toerist betaal je gemiddeld € 10,00 voor een fotomoment. Het is dus big business als je nagaat dat dagelijks grote aantallen toeristen en vrijwilligers dit soort projecten bezoekt. Als de leeuw te groot en dus te gevaarlijk wordt hiervoor, gaat hij terug naar de fokker. Hier wacht hij in een hok op de jager. Gemiddeld wordt er zo’n $22.000,00 betaald door een jager voor het doden van een mannelijke leeuw. Leeuwinnen brengen veel minder op.

Canned hunting en knuffelfarms - gevaar voor de wilde leeuw Omdat er zo intensief gefokt wordt met leeuwen, is er regelmatig vers bloed nodig. Dat wordt uit het wild gehaald. Het is algemeen bekend dat er regelmatig 'uitstapjes' worden gemaakt vanuit Zuid-Afrika naar omringende landen waarbij leeuwen uit beschermde gebieden worden gelokt en meegenomen naar Zuid-Afrika. Een nog veel beangstigender opkomend fenomeen is de botten export van leeuwen naar Azië. In 2007 werd er nog geen enkele bot geëxporteerd maar in 2012 was dat meer dan 846 kilo! In Azië worden magische krachten toegekend aan de botten van tijgers. Die zouden heilzame krachten hebben tegen ziektes. Omdat de tijger bijna 'op' is, moet gezocht worden naar een alternatief. Dat wordt gevonden in de leeuw; het dier dat anatomisch gezien het meest op de tijger lijkt. Er valt nu dus nog meer geld te verdienen voor de fokkers maar dat niet alleen. Boeren die 'hinder' hebben van wilde leeuwen op hun land, zijn nu eerder geneigd de dieren dood te schieten. Het levert ze immers geld op. Zeker omdat aan de botten van wilde leeuwen, meer heilzame krachten worden toegekend dan aan die van gefokte leeuwen. Canned hunting in Zuid-Afrika - gewoon legaal! De Zuid-Afrikaanse regering heeft lange tijd geprobeerd jacht op gefokte leeuwen aan banden te leggen middels de TOPS regulations. In deze wetten staan strakkere regels over jagen op gefokte dieren. De leeuwen fokkers gingen echter in beroep. Er zijn diverse rechtszaken gevoerd en in 2010 stelde het hoogste rechtsorgaan van Zuid-Afrika vast dat de leeuw niet meegenomen mag worden in de TOPS regulations. Doorslaggevende motief: in de TOPS regels wordt gesproken over wildlife. Gefokte leeuwen zijn geen wildlife maar een 'farming' product, aldus de rechters. Wat betekent dat het Ministery van Environment niets te zeggen heeft hierover. Gefokte leeuwen vallen onder het Ministry of Agriculture. Die op hun plaats weet ook niet zo goed wat ze met deze leeuwen aan moeten. Hierdoor gaat de jacht op leeuwen door zoals die altijd geweest is. De rol van knuffelfarms bij canned hunting Zoals gezegd wordt een gefokte leeuw op jonge leeftijd ingezet als knuffelwelp. Doordat de dieren aan contact met mensen zijn gewend, zijn het later de perfecte dieren voor de canned hunting industrie. Het is goed je te beseffen dat deze dieren nooit uit worden gezet in het wild. Door dit soort projecten te bezoeken, help je (onbedoeld) mee de canned hunting-industrie in stand te houden. Het is dus belangrijk om als toerist of vrijwilliger alert te zijn op plaatsen waar je in dicht contact kunt komen met (jonge) diere. Ook projecten waarbij je kunt wandelen met leeuwen zijn verdacht en kun je beter vermijden.

Kommentare


Logo & Kuyo Afrika_0.5x extra verkleind.
bottom of page